El Pital i les Artesanies de la Palma (18-02-2012)

En aquesta ocasió vam visitar el Pital que està situat a 93 km al nord de la ciutat de San Salvador, a 7 km de la vila de Sant Ignasio, en el departament de Chalatenango. Aquest magnífic llocs vam poder gaudir d’un clima, vegetació i vistes sense necessitat de fer massa esforços. El Pital amb una alçada de 2730 msnm és el punt més alt de El Salvador.


Amb els companys que vam anar a gaudir d’aquest espai ens vam quedar a dormir en una cabaneta situada a pocs quilometres del cim, on vam poder gaudir d’una nit estrellada, tot s’ha de dir que un cop t’acostumes als 25°C de San Salvador, les nits en aquesta zona es poden considerar fredes, i d’unes vistes espectaculars durant el dia, com son els volcans de la zona orienta i central del país, a més del país veí com es Hondures. 


El Pital és una àrea que té un microclima humit y nuvolós, com les condicions que si troben en el Parc Nacional Montecristo. La varietat d'orquídies és impressionant a causa dels factors climatològics: alta concentració d'humitat i boscos enuvolats.


Com a curiositat d’aquesta regió és que les persones que habiten a l'àrea tenen una particularitat que només la trobarem en aquest departament i és que tenen pell blanca, ulls verds i cabell ros, mentre que a la resta del país el color de la pell, ulls i cabell és diferent tirant a morenets.

Aprofitant el viatge també vam visitar La Palma, en aquesta petita pobleció cal destaca per sobre de tot les altres coses, les artesanies. Les artesanies son una marca de identitat per les persones que habiten aquesta població ja que per més de 30 anys s'han dedicat a la producció d'artesanies decoratives, elaborades amb fusta de pi, tela de manta i llavors de copinol.


Les artesanies van sorgir originalment de les mans del pintor salvadoreny Fernando Llort, qui va ensenyar als pobladors el 1973, l'art "naïf", que consisteix a representar moments de la vida rural quotidiana, la flora i la fauna típiques del lloc.

Algunes de les cases de la Palma estan decorades amb murals i per tot el poble es troben tallers d'elaboració de cofres, safates, clauers, creus, portallapis i altres articles, com la curiositat mata al gat, vam visitar-ne un on vam poder veure tots els passos a seguir per elaborar aquestes artesanies.



En definitiva una zona del país, molt diferent a la resta i amb molta identitat pròpia.


Per acabar-ho d'arrodonir vam poder veure les festes patronals del poble i a més un dels actes més importants com és el Jaripeo!!! Un espectacle molt típic, en que durant tot el dia es van realitzant diferents activitats al més pur estil d'un rodeo!!

 


2 comentaris:

  1. Bon dia, Oriol,
    Remenant per internet he trobar el teu blog mentre buscava una imatge per fer la coberta d'un llibre sobre l'Òscar Romero. Em deixaries fer servir la fotografia dels ocells del Fernando Llort? Hi faríem constar la procedència... En qualsevol cas, moltes gràcies,
    Mercè Solé

    ResponElimina